Japonská kuchyně je jednoznačně nejdietnější a dost možná i nejzdravější. Vyznačuje se hlavně velkým množstvím ryb, zeleniny, rýže a nudlí. Zároveň téměř nepoužívá sůl a ostatní koření taky jen velmi přiměřeně. Nejčastěji zde najdete pikantní Wasabi, sójovou omáčku nebo je jídlo dochuceno zázvorem.
Nejznámější japonské speciality
- Japonská rýže
Japonská rýže není tak sypká, jako jsme běžně zvyklí. Nepřidává se žádné koření včetně soli a po uvaření musí rýže držet při sobě.
- Okonomijaki
Jedná se o amoletu plněnou zeleninou. Toto jídlo seženete běžně v restauraci i jako velmi levný pokrm z venkovního stánku.
- Jakitori
Jakitori je kuřecí maso marinované ve speciální omáčce, pečené na špejli na dřevěném uhlí.
- Udon
Jedná se o nudle z pšeničné mouky, které se jí převážně teplé.
- Soba
Tyto nudle jsou z pohankové mouky a jí se většinou studené.
- Miso
Miso je hlavní přísada drtivé většiny japonských polévek a je to něco jako sójová pasta.
- Tonkacu
Nakrájené plátky řízku, který se polévá hustou „kečupovou“ omáčkou. Standardně se jí hůlkami a servíruje se s rýží.
- Sushi
Kdo by neznal Sushi? Opravdová pochoutka z vařené rýže, mořské řasy a syrového lososa, avokáda či okurky.
Japonské rybí speciality
Japonská kuchyně je plná ryb – pečených, smažených, ale především v syrové podobě.
- Fugu
Fugu je japonská specialita – jedovatá ryba, kterou seženete jen v licencovaných restauracích, které smí toto jídlo připravovat.
- Unagi
Unagi je úhoř grilovaný tradičně na dřevěném uhlí.